Ryktene om TV’ens død er sterkt overdrevet

Bill GatesDet er vanskelig å spå om fremtidens teknologi, også for en av verdens rikeste menn, som har tjent rikdommen sin på å gjøre ting rett innenfor teknologi. Det er nå litt over seks år siden Bill Gates predikerte TV’ens død innen fem år. Men det spørs hvor mye vekt man skal legge på fremtidsvisjonene til en mann som i 1995 skrev en hel bok om informasjonsfremtiden, uten å nevne World Wide Web med særlig mer enn et par setninger….

Digi.no med flere skriver om at bruken av TV går ned, etter at SSB nylig har kommet med en oversikt over folks medievaner i 2012. Ser man nøye på kurven ser man riktignok at TV-bruken har en nedgang, for første gang er internett større enn TV.

Det slår meg imidlertid at nedgangen er svak, og andel TV-brukere er fortsatt høyt. Det er interessant i seg selv at antall internettbrukere passerer antall TV-brukere for første gang, men isolert sett er nedgangen for antall TV-brukere lav.

Ser vi  på utviklingen av antall TV-abonnenter hos en av landets største TV-leverandører, Canal Digital, danner det seg et litt annet bilde:

tv-abonnement

Kilde: Resultat 4. kvartal 2012, Telenor Group

Antall TV-abonnenter øker, og faktisk er økning kraftigst i siste kvartal. Det er selvsagt mulig at Canal Digital faktisk bare øker sin markedsandel (jeg har ikke data fra øvrige leverandører), men stigningen gir ihvertfall en kraftig indikasjon på at dette ikke er et marked som er sterkt synkende.

De siste årene har vi fått flere TV-kanaler, mer spesialiserte mot ulike målgrupper. Fører kombinasjonen av nisjekanaler og TV via Netflix og liknende tjenester til at folk ser mer TV de har lyst til å se, at det er mindre uengasjert TV-titting?

Vi ser også en økning av samtidig bruk av nett og TV. Folk er på nett via smartelefoner og nettbrett både for å sjekke ut ting man har sett på TV og delta i diskusjoner om det man ser på, men også for å få tips på sosiale medier til hvilken kanal man skal slå over på.

Misforstå meg ikke – TV-bruken går ned. Men utviklingen går på langt nær så raskt som man kan få inntrykk av i media. Folk flest har TV-abonnement, og vil nok ha det og bruke det i mange år fremover. Jeg tror trygt jeg tør spå at vi om noen år feirer 10-årsjubileum for Bill Gates sin dødsdom over TV uten at mediet enda er i nærheten av å bli utradert.

2 comments for “Ryktene om TV’ens død er sterkt overdrevet

  1. 18.04.2013 at 22:45

    Det vi må ta med i beregningen er hvordan TV`en har utviklet seg, en TV er ikke det samme en TV var for 5-6år siden, nå får man Netflix og andre on-demand tjenester direkte via fjernkontrollen. Tror nok antall timer man ser på en TV kanal har gått ned, mens on demand tjenestene har økt betraktelig.
    Eneste som kommer til å holde tempo på TV er sport, det skal sees live og på store skjermer.

  2. Lasse Marøen
    24.04.2013 at 16:02

    Helt enig, Espen. TV’en har utviklet seg, og folk bruker det på andre måter. Men poenget mitt er vel at utviklingen går mye saktere enn enkelte har spådd. Folk flest ser fortsatt mye på «vanlig» TV, og vil nok gjøre det i mange år fremover, selv om on demand øker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *