Skyen – den digitale skoesken

skyDet er mange år siden andre enn veldig spesielt interesserte brukte gammeldagse fotoapparat med film og fremkalling. Likevel har ikke digitale kamera vært blant oss lenger enn at de aller fleste husker den tiden de oppbevarte papirbilder og negativer i en skoeske eller lignende.

Med digitalkamera kan man ta uendelig mange bilder, og enkelt dele bilder med andre uten at man mister de selv. Utfordringen for de fleste er å finne måter å oppbevare bildene på en forsvarlig måte. Aldri har det vært enklere å miste titusener av bilder på sekunder, ved at en PC ryker på en eller annen måte.

Backup er et ord alle har hørt, men som ikke alle har et praktisk forhold til. I gamle dager, det vil si for noen få år siden, brukte jeg DVD-brenner for å lage backup av bildene mine. Med jevne mellomrom fylte jeg en DVD med bildene som var kommet til siden sist, og plasserte DVD’en på jobb, slik at jeg hadde backup utenfor hjemmet mitt.

Et problem med en slik løsning er at det kan gå litt tid mellom hver gang man tar backup, og nye bilder som har kommet til siden sist er sårbare i mellomtiden. Dette fikk jeg selv smertelig erfare da jeg mistet dokumentasjonen av et par måneder av mine barns oppvekst i et lynnedslag som ødela en PC.

Skytjenester er en mye bedre løsning for backup av bilder, som gir ekstra muligheter for å se på bildene fra ulike enheter. Jeg kaller det den digitale skoesken – selv om det navnet egentlig ikke gir et fullgodt bilde på hvilke muligheter en slik tjeneste gir.

Her får du en beskrivelse av hvordan jeg bruker skyen som lagringstjeneste for mine bilder. Det er ikke sikkert det er den perfekte løsning – jeg har ikke forsøkt mange andre – men den fungerer veldig godt for meg.

Jeg bruker følgende tjenester og programmer:

Picasa

logo_picasa_largePicasa er et gratisprogram fra Google til organisering av bilder. Den finnes for både PC og Mac. I programmet finnes noen enkle bildejusteringsfunksjoner, men den viktigste egenskapen er måten du kan organisere og få oversikt over bildene dine i programmet. En spennende funksjon er ansiktsgjenkjenning. Du må hjelpe den litt på vei, noen få ganger kan den gjette feil, men stort sett treffer den veldig bra, og gir deg mulighet for raskt å finne alle bilder av en bestemt person. Fra Picasa kan du laste opp til nettalbum, som bruker lagringsplass fra Google.

Google Disk

google_drive_logo_3963De fleste tjenestene til Google gir deg litt lagringsplass gratis, som gir deg en mulighet for å teste tjenestene uten å betale. Vil du som meg legge hele bildesamlingen din der trenger du sannsynligvis litt mer plass enn du får gratis, men prisen er forholdsvis lav. Min samling av alle bilder jeg har tatt noensinne er på rundt 70 GB. I dag betaler jeg for 100 GB, som nok holder et par år til før jeg må utvide. Det koster meg $4.99 pr måned, altså omtrent det samme som en bussbillett. Innenfor den samme lagringsplassen kan jeg også lagre alle andre type filer, gjennom tjenesten Google Disk (Google Drive på engelsk), som også kan lastes ned og integreres i filsystemet på PC’en.

Web Albums

webalbums-picasa-ipad-iphoneWeb Albums er en kjekk liten app for iPhone og iPad, som gir meg mulighet for å se på bilder fra ulike tjenester som Picasa/Google og Facebook. Jeg kan også laste opp bilder via dette programmet. Denne appen koster noen kroner, men er verdt hvert øre.

Når jeg tømmer et kamera, enten det er mitt speilrefleks eller min iPhone, importerer jeg det som en mappe i Picasa. Herfra kan jeg velge å legge opp bilder til min lagringsplass hos Google. I innstillingene velger jeg at bildene skal kunne sees av «Bare meg», og at de skal lastes opp i full størrelse.

Det er det hele. Bildene ligger lagret hos Google, og jeg kan se de fra hvor som helst.

Fra mine andre PCer og Macer kan jeg laste ned alle bildene til Picasa på den maskinen, slik at jeg har alle bildene lagret lokalt på alle mine maskiner. Bruker jeg en PC som ikke er min kan jeg se bildene i nettleseren via Google sin bildetjeneste, som er organisert under Google Plus. På min iphone eller iPad får jeg tilgang til bildene i programmet Web Albums.

Slik har jeg backup av titusener av bilder fra 10 år tilbake, og kan se de når som helst fra hvor som helst.

Har du andre gode forslag til å bruke skytjenester til å lagre bilder? Legg gjerne igjen en kommentar og fortell hvordan du gjør det.

1 comment for “Skyen – den digitale skoesken

  1. 08.05.2013 at 15:34

    I dag bruker mange mobilen til å ta bilder med og Dropbox fungerer litt som Google Drive, men med automatisk opplasting av bilder; som man har i Google+. Dropbox er litt enklere i bruk og oversikt, men den fungerer klanderfritt. Jeg vet det finnes en «app» for Dropbox både for Android og iOS; samt for Windows, OS X- og muligens også «Linux».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *