Tre gode grunner for Apple TV

Apple TV er hverken det mest visuelle eller det mest markedsførte av alt det snadderet du kan anskaffe deg hos Apple. Sant og si gikk det også en god stund før jeg faktisk forstod hva denne noe anonyme boksen egentlig skulle brukes til. Vi ser på de tre viktigste grunnene til at dette er et uunnværlig produkt i det digitale hjem.

step1-appletv-hero

 

Det kan virke som om Apple selv ikke har noe egentlig forhold til denne boksen heller. Ikke ligner det på en TV, og i web-butikken er det bortgjemt under «Store»-fanen. Det er først når du installerer boksen hjemme til den vanlige TV-en din at du begynner å se perspektivene for deg og din familie som brukere av medierikt innhold på nett og andre steder.

Boksen finner det trådløse hjemmenettverket ditt, og synkroniserer seg med andre Apple-produkter du måtte ha i husstanden. Selv har vi et antall MacBooks, iMac og mobile iPhoner og iPadder.

Den første grunnen er internett til TV

Når du stiller inn TV-apparatet på den utgangen du velger for kabling mellom Apple TV og ditt apparat (HDMI for beste bildekvalitet selvsagt), åpner det seg en meny som viser deg mulighetene. Her kan du nå på ditt TV-apparat streame innhold fra internett direkte på stue-TV-en. Det er ikke vanlig internett-surfing vi snakker om her, men filmer, TV-programmer og YouTube-klipp som du ønsker å se i stort format.

Unknown

 

For oss er biblioteket over filmer og TV-serier i Netflix i hyppigst bruk. I tillegg er det enkelt å finne YouTube-klipp, og det er jo naturligvis ikke ueffent å få med seg nyere filmer som er tilgjengelig via iTunes.

Når du ser ikonene på menyen, er det rimelig åpenbart at dette ikke i så stor grad er tilpasset norske forhold. Da skulle du jo kunne forventet å få tilgang til for eksempel NRK nett-TV eller TV2s utmerkede Sumo-tjeneste via Apple-menyen. Det får du dessverre ikke, i alle fall ikke i skrivende stund. Det bringer oss imidlertid over til den andre av de tre grunnene til at du bør ha Apple TV hjemme.

Den andre grunnen heter AirPlay

Når du ønsker å se et TV-program eller serie på for eksempel NRK eller Sumo, starter du dette via en iPhone eller iPad. Du trykker det spesielle AirPlay-ikonet som kommer opp på iPhone/iPad, og kan da velge om du ønsker å se på denne eller via Apple TV på stue-TV-en.

icon-airplay

 

Og vips så kan du streame internett-innhold på TV-en din. AirPlay distribuerer en hvilken som helst applikasjon eller spill fra den mobile enheten over til TV-apparatet. Her kan man med andre ord bruke Apple TV som en prosjektor mot TV-apparatet. En powerpoint-presentasjon behøver ikke vises frem på den lille skjermen, her kan du få en virkelig storskjerm-presentasjon av ungenes prosjektoppgave kvelden før den skal vises på skolen.

Litt mer knotete enn dersom du kunne styre det via Apple TVs meny, men dog en fin-fin mulighet som blir ofte utnyttet i vårt hjem. Så her koser vi oss med Oppdrag Nord-Norge på NRK, eller På Hjul med Dag Otto på Sumo. Og det når det passer oss, og ikke når det tilfeldigvis går i sendeskjemaet på TV-kanalene.

Den tredje grunnen er tilgang til musikk og bilder

Via menyen får du tilgang til musikk, bilder og filmer du måtte ha liggende på de ulike Apple-maskinene dine, det være seg stasjonære eller mobile. Du kan dermed betrakte bilder på den store skjermen, vise de nyeste feriebildene for kaffebesøket, akkompagnert av musikken fra en av spillelistene på en av MacBook-ene.

Selv om Apple TV tydeligvis ikke er noe stort satsningsprodukt fra selskapet med hovedkontor i Infinite Loop One i Cupertino, så har det vært spekulert i om dette er forløperen og uttestingen av et kommende TV-produkt. Digitalix har jo også spekulert i dette i tidligere oppslag. Uansett er det jo ingen tvil om at den Jobske ånd hersker på stuebordet, der fjernkontrollen ligger blant de øvrige kanskje ikke like elegante brødrene sine…

bilde

A police line-up: Elegance among the usual suspects.

2 comments for “Tre gode grunner for Apple TV

 1. Jørund
  07.05.2013 at 18:05

  God kommentar, Morten, har ikkje heilt forstått meininga med den boksen før nå

 2. 30.08.2013 at 02:46

  Jeg tenker; Apple TV skulle ha gått på IOS…. Hvorfor tenker jeg det?
  Om ATV hadde vært mer åpen for apps utviklet av andre, hadde man kunnet tilpsse ATV’en til eget bruk. Fex. om man bare ville ha én type tv-sendinger, hadde man lasta ned apps som hadde passa, som apps fra sportskanaler, musikkanaler eller generellt fra tvstasjoner.
  Man KAN gå via iPhone/iPad/Mac for å se ting, men for at AppleTV skal kunne markere seg som enestående dings for tvskjermen via nett, burde OS’et åpnes for andre utviklere på lik linje med resten av i-linjen til Apple.
  Slik kunne ATV bli en flott sak å ha med seg på hotellrommet, hytta eller leiligheta i Spania….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *