Og hva var passordet?

Nesten uansett hva du skal bruke av informasjonskilder på nett og på teknisk utstyr i dag, så må du ha et brukernavn og et passord. Det er ikke en applikasjon, en nettbank eller et abonnement du måtte ha som ikke krever det. Ofte blir du bedt om å ha din epost-adresse som brukeridentifikasjon, da får du jo automatisk meldinger fra brukerstedet direkte til den samme kontoen. Det kan jo være praktisk. Men dette er ikke uten problemer.

Jeg har nylig sluttet i jobben min. Og med den måtte jeg samtidig terminere bruken av epostadressen som jeg har benyttet i jobbsammenheng de siste 13 årene. Derfor var det jo viktig å få endret brukernavn på ulike tjenester og apper, og hvor jeg hadde brukt jobbadressen. Og det var mange skulle det vise seg! LinkedIn, Twitter, Facebook, Amazon, The Economist, AppStore, Nespresso, Get, AltInn, den lokale bompengeringen, systemet for pulsregistrering på treningssenteret mitt, alle avisabonnementene…

Ett åpenbart råd er derfor å unngå å bruke epostadressen til private aktiviteter! Skaff deg heller en generell epostkonto av typen Gmail, den beholder du selv om du skulle bytte arbeidsgiver.

Men når først skaden er skjedd, så er det bare å gå i gang med å endre.

Men så kommer neste spørsmål; hva er passordet? I alle anbefalinger vi leser så skal du av sikkerhetsmessige årsaker ha ulike passord på ulike tjenester. Du bør i tillegg skifte passord ofte. Når det gjelder selve passordet, skal du variere mellom store og små bokstaver, tall og ikke i kombinasjoner som er enkle å gjette. Noen mener det er smart å skrive setninger, bare begrenset av hvor mange tegn du blir gitt anledning til å ha. Setninger som er utledet av assosiasjoner bare du har til nettopp den tjenesten du oppsøker.

I praksis derimot, velger de fleste av oss ett eller et fåtall kjente passord. De er ofte enkle å huske og skrive. Det er sannsynligvis også svært utbredt å benytte de samme kombinasjoner av brukernavn og passord dersom du bruker flere brukernavn. Sårbarheten med dette er selvsagt åpenbar. Blir du først hacket ett sted, så har du det gående over hele fjøla.

Skal man først begynne med den omfattende jobben med å ha ulike passord mange steder, og dermed også skifte disse ved mer eller mindre jevne mellomrom, så vil de fleste måtte ha et eget system for dette. Jeg klarer meg i alle fall ikke uten en samlet oversikt, elektronisk eller på papir, for å holde orden over alle passordene som hører til de ulike brukernavnene.

I dette ligger et åpenbart brukerbehov for forenkling. Hvem har gode ideer eller løsninger på dette virvaret? Legg gjerne inn gode tips eller erfaringer i kommentarfeltet !

 

 

 

1 comment for “Og hva var passordet?

  1. 14.04.2013 at 16:39

    Kan anbefale KeePass – enkelt, oversiktlig og kan anvendes via minnepenn. Eneste utfordringen er å huske master-passordet til KeePass databasen din, som altså er bedre enn å måtte huske x-antall passord. KeePass gir deg muligheten til å lage egen database med ulike passord, som visstnok skal være sikker med hard-kryptering.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *